Tvoja košarica

Zelena Eksplozija v Kruhku

Zelena Eksplozija v Kruhku

Nov 14, 2023

Bostjan Kostanjsek

Predstavljamo vam recept, ki bo navdušil vaše brbončice in postal nepogrešljiv del vaših obrokov. Solatko lahko uporabljate kot dodatek k drugim jedem ali jo preprosto dodate v popečen kruhek za popoln in osvežilen obrok.

Njena vsestranskost je izjemna - zlahka jo prilagodite glede na svoje želje! Lahko jo obložite z drugimi solatkami, paradižniki, kalčki ali mikrozelenjem, in tako ustvarite kombinacijo okusov, ki bo za vas idealna, hkrati pa povečate njeno hranilno vrednost. Njen nežen okus se odlično ujema z različnimi jedmi.

Če želite danes že preizkusiti to čudovito solatko, spodaj najdete seznam osnovnih sestavin za Zeleno Eksplozijo.

 

SESTAVINE:

  • 2 jajci
  • 2 žlici majoneze
  • 1/2 stebel drobno nasekljane zelene
  • 1/4 šopka drobno nasekljanih mladih čebulic (beli in zeleni del)
  • 2 žlici nasekljanega svežega kopra
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici nasekljane bazilike
  • 1/2 čajne žličke gorčice
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1/4 avokada (polovico narežite na kocke, polovico na rezine)
  • 1/2 skodelice mikrozelenja ali kalčkov po izbiri
  • Sol in poper
  • 2 rezini kruha
  • Nekaj rezin paradižnik in redkvice 

 

POSTOPEK:

Korak 1: Pripravite trdo kuhana jajca, če jih še niste. Jajca položite v enakomeren sloj na dno lonca in jih prekrijte z mrzlo vodo za približno centimeter. Zavrite na srednje visokem ognju.

Korak 2: Ko zavre, ugasnite ogenj, pokrijte lonec in pustite stati 8 do 10 minut. Odcedite vodo in ohladite jajca v ledeni vodi. Ko se ohladijo dovolj, da jih lahko ročno držite, olupite jih in jih drobno sesekljajte.

Korak 3: V srednje veliki skledi zmešajte majonezo (2 žlici), drobno sesekljano zeleno (1/2 stebel), drobno sesekljane mlade čebulice (1/4 šopka), drobno nasekljan koper (2 žlici), kaparje (1/2 žlice), limonino lupinico (zest) (1/32), in dijonsko gorčico (1/2 čajne žličke).

Korak 4: Jajca dodajte v mešanico majoneze in nežno premešajte. Dodajte nasekljan avokado (1/4) in še enkrat nežno premešajte. Po okusu solite in poprajte s sveže mletim poprom.

Korak 5: Za prigrizke, na praženem brusketu ali endiviji postavite le nekaj žlic in dodajte nekaj mikrozelenja (1/2 skodelice) ali svežih zelišč.

Korak 6: Za sendviče, če želite, namažite kruh z majonezo in gorčico. Nato nanesite plast rezin paradižnika (po okusu), avokada ali rezin redkvice (po okusu) ali vsega skupaj.

Korak 7: Na vrh položite obilen kupček jajčne solate in nanj še kupček mikrozelenja. Lahko ga postrežete odprtega ali pokritega z drugim kosom kruha (2 rezini). Narežite na polovico po diagonali in postrezite in dober te!

Ta recept je odličen primer, kako lahko uporabite mikrozelenje in kalčke ter jih vključite v okusno, hranljivo in enostavno pripravljeno jed. Zeleno Eksplozijo v Kruhku lahko prilagodite svojemu okusu in jo vključite v svoje obroke kot prigrizek, glavno jed ali dodatek k drugim jedem.

Poleg tega pa je enostavno vzgojiti mikrozelenje in kalčke kar doma. S pravilno pripravo in nego lahko v kratkem času ustvarite lasten vir svežega in hranljivega zelenja kar iz udobja svojega doma.

Začnite raziskovati in eksperimentirati s temi drobnimi, a močno hranljivimi sestavinami ter odkrijte, kako lahko preprosto in zabavno vključite mikrozelenje in kalčke v svojo prehrano. Naj bo to vaša nova pot k svežim in zdravim obrokom!

Več o kalčkih in mikrozelenju najdeš tu ->  VSTOPI

* Recept je prilagojen za 1 osebo.