Tvoja košarica

Mediteranska solata s hrustljavimi kockami kruha in mikrozelenjem

Mediteranska solata s hrustljavimi kockami kruha in mikrozelenjem

Nov 06, 2023

Bostjan Kostanjsek

Eksplozija Okusov

Mediteranska solata s hrustljavimi kockami kruha in mikrozelenjavo


Pozdravljeni ljubitelji kulinarike! Ste pripravljeni na osupljivo kulinarično doživetje?
Predstavljamo vam novo ekskluzivno jed Mediteranska solata s izjemno hrustljavostjo in mikrozelenjem. Osvežilna, zdrava, enostavna!

Ta prefinjen recept je kot simfonija okusov, ki združuje najboljše sestavine mediteranske kuhinje in inovativno uporabo kalčkov in mikrozelenja.
Sedaj je čas da skupaj ustvarimo zdrav obrok, ki ne le prevzame brbončice, temveč tudi neguje vaše telo s čisto energijo.

SESTAVINE
- 500 g mešanih paradižnikov
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- 3 do 4 vejice svežega timijana
- 2 šalotki, narezani na kolobarje (približno 1/4 skodelice)
- 2 žlici rjavega riževega kisa
1/2 čajne žličke sesekljanega česna
1/2 čajne žličke gorčice
1/4 čajne žličke sladkorja
1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka
1/2 žlice sesekljanega svežega peteršilja
1/2 žlice sesekljanega sveže bazilike
1/4 čajne žličke črnega popra
1 skodelica kock polnozrnetega kruha (majhne kocke)
2 žlici nasekljanih črniholiv brez koščic
1/4 skodelice kalčkov ali mikrozelenja

POSTOPEK:
Paradižnike očistite in narežite na kocke, nato jih posolite in odcedite, da zajamete sok.
V manjšem loncu združite olivno olje, timijan in narezane šalotke. Takoj ko zavre zmanjšajte ogenj in kuhajte pri nizki temperaturi, dokler šalotke ne postanejo mehke. (približno 10 minut)

Nato lonec omaknite iz štedilnika in odstanite timijan ter precedite šalotko in olje sranite za pozneje.
Ohlajeno šalotko zmiksajte s 2 žlicami olivnega olja v mešalniku, da dobite pire. Nato v majhni posodi stepite 3 žlice pireja šalotek s kisom, česnom, gorčico, sladkorjem in zelišči. Počasi vmešajte 8 žlic shranjenega olja in začinite s soljo in poprom. Postavite preliv na stran in začnite pripravlajti kruhke.

Segrejte pečico na 175°C.V srednji posodi zmešajte kocke kruha s soljo, preostankom popra in 4 žlicami preostalega olja.

Kruhove kocke razporedite na pekač in pecite, dokler ne postanejo hrustljave, približno 12 do 15 minut. in pustite, da se ohladijo.
V veliki posodi združite odcejene paradižnike, popečene kruhove kocke in olive, ter premešajte s 1/4 skodelice preliva.

Za postavitev jedi: na krožnik postavite 3-palčni (približno 7,5 cm) model za oblikovanje in napolnite ga do vrha. Odstranite model in na vrh paradižnikov naložite 2 žlici mikrozelenja in krožnik prelijte s preostankom preliva.


Dober tek!